Google+ Ukrayna'da Taksi ile Ulaşım - Seyyah-ı Sohbet

29 Mayıs 2018

Ukrayna'da Taksi ile Ulaşım

     Ukrayna'da taksi ile ulaşım nasıl? Ukrayna'da taksi? gibi soruların cevabını aşağıdaki yazımda sizlere anlatmaya çalışacağım.

   Taksiler ülkede ucuz olup Şehir içinde ve şehirlerarası kullanımı yaygındır. Birkaç kişilik grup iseniz şehirlerarası yolculukları da taksi ile yapabilirsiniz.
   Havaalanı, şehirlerarası otogar(Avtovogzal), Gar(Vogzal), yerel Otobüs istasyonu(Avtostantsiya) gibi yerlerin önünde duran taksiler sizi götüreceğiniz yere iki kat ücretle götürmeyi teklif edecektir. Bundan dolayı yerel taksi şirketlerini kullanmanızı tavsiye ederim.
 Şehiriçi Taksi ücretleri yaklaşık 5 grivna/km civarında.(2016 yılı) 

   Yerel taksi şirketlerinin çalışma şekli ise kısaca şöyle; telefonla arayıp gideceğiniz noktayı söylüyorsunuz. Onlarda size ücreti söylüyor. Kabul ederseniz, telefonu kapatıp bekliyorsunuz.
    Eğer; Ukraynaca veya Rusça bilmiyorsanız, yakınınızda bulunan birine telefonunuzu uzatıp ve gideceğiniz yeri söyleyebilirseniz o kişi sizin için taksi çağırabilir. Odessa'da anlattığım taktiği kullanarak seyyar satıcı bayana taksi çağırttırmıştım.
   Az sonra sizi alacak taksi plakasını ve ücreti belirten bir bilgilendirme mesajı geliyor. Birkaç dakika sonra taksi sizin verdiğiniz konuma geliyor. Bazen taksi plakası yazıldığı gibi taksinin üstündeki kodlarda yazabiliyor. Yapmanız gereken gözlerinizi dört açıp gelen araçları takip etmeniz. Taksi sizi istediğiniz yere götürüyor ve size gönderilen mesajdaki ücreti ödüyorsunuz.

   Uber kullanarak da taksi çağırabilirsiniz. Lviv'de Uber'i kullandım. Uber uygulamasından çağırdığım taksinin, bulunduğum yere doğru gelirken anlık olarak nerede olduğunu görebiliyordum.     
   Bizdeki taksi sisteminin aksine ödeyeceğim ücreti bilerek yolculuk yapmak hoşuma gitti. Tabii ki taksi arama vs. gibi şeylerle uğraşmadım.

   Yukarıdaki fotoğraf ise Hotin kalesinden Çernivtsi şehrine gitmek için anlaştığımız taksiden bir hatıra. Yaklaşık 60 km'lik yola 350 grivna(2016 yılı) ödemiştik. Hatalı sollamalar eşliğinde yağmurlu bir havada 130 km/s hızlarında seyahat ettik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder