Google+ UKRAYNA'DA TREN İLE SEYAHAT - Seyyah-ı Sohbet

23 Ekim 2017

UKRAYNA'DA TREN İLE SEYAHAT

Ukrayna'da SSCB zamanındaki yapılan demiryolu ağları oldukça yaygındır. Öyle ki; fabrikalara dahi demiryolu yapılmıştır. Buna paralel olarakta oldukça da ucuzdur. Trenler çok eskidir. İntercity+ denilen elektrikli trenler Hyundai marka ve koltuklu yeni trenlerden oluşuyor.
   Şehirlerde şehirlerarası otogar(Avtovokzal), Gar(Vokzal), yanyana konumlandırılmıştır. Bazı bölgelerdeki köylerde bile banliyö treni vardır.
 


   Tren garı yerel dildeki adıyla Vokzal, opera binası ile beraber şehirdeki en süslü binalardır. Gar binalarında büyük oturma alanları olduğu gibi emanetçi, cafe, wc gibi ihtiyaca yönelik hizmetlerde vardır.
   Gar binalarında trenlerin kalkış peronunu, kalkış ve varış saatlerini gösteren ledli tabelalar bulunur.
   Lviv garında dinlenme salonunda koltuklarda oturmak saati 8 grivna'dır. Yumuşak koltuklu olan ve lüks denilen ikinci katta bulunan yolcu dinlenme salonunda tren saatine kadar uyuyarak dinlenebilir ve bunun karşılığında saati 14 grivna ödersiniz. Dinlenme salonlarında ne kadar kalacağınızı görevliye bildirip ücretini ödüyorsunuz. Saatiniz dolduğunda görevli sizi uyarıyor.
   Tren garlarında bulunan emanetçi dükkanına sırt çantanızı bırakarak şehri gezebilirsiniz. Bir günlük ücret 20 grivna civarındadır.
   Ukrayna seyahatinizde gece trenlerini kullanırsanız; otel ücreti ödemez ve şehirleri gezmek için daha fazla zaman kazanabilirsiniz. Gideceğiniz şehre mutlaka gece treni vardır.



TRENLER

    Her vagonda vagon görevlisi bulunmaktadır. Trene binerken biletler vagon görevlisine teslim edilir. İneceğiniz istasyona yaklaştığınızda, vagon görevlisi sizi 45 dk öncesinden uyarır veya uyandırır.







   Yataklı trenlerde üç konfor sınıfı mevcuttur.

-De lux / 1-Cl. Sleeper : Kupe denilen kompartmanlarda iki yatak mevcut.
Bilet alırken kompartmanınızı vagonun ortasından almanızı tavsiye ederim. Vagonun baş ve son kısmında bulunan tuvaletler kötü koku yayabiliyor.
   Kompartman kapısı içeriden kilitlenebiliyor. 

   Bilet alırken çay siparişinizi de bilete dahil edebildiğiniz gibi ayrıca 6 grivna karşılığı da çay alabilirsiniz. Çayların toz çay olduğunu da belirteyim.



  Birinci sınıfta yaptığım yolculuğun sabahında göbeğimde bir acı hissetmiştim. Göbeğimde gördüğüm ufak bir enfeksiyon yapmış yaranın bir şeyin ısırmasıyla olduğunu düşünmüştüm. Biraz sonra yatakta zıplayan bu böceği gördüm. Tahta kurusunun akrabası olduğunu düşündüm.



-Comparment / 2-Cl. Sleeper : Kompartmanda 4 yatak mevcut. Birinci sınıf   kompartmanın    biletlerinden yarı katı oranındadır.



-Berth / 3-Cl. Sleeper (PLATSGARD) : 


   Platsgard da denilen 3. sınıf vagonlarda ücret 1. sınıfın 1/3 oranındadır.
   Platsgardlarda fazladan koridor tarafında yataklar vardır. Düşük gelirli insanların tercihi olarak görülüyor ve alt tabakanın bindiği vagonlar olarak kabul edilip hafifden bir aşağılama da söz konusu...

  Birinci sınıfla yaptığım yolculukta tren yönüne dikey yatıldığından ve vagonun yaylanma hareketleri trenin paralel yönünde olduğundan sizde, beşikte yatıyormuşsunuz gibi sallanıyorsunuz. Birinci sınıfta trenin dikey yönünde yatarak yaptığım yolculukta uyku anında tansiyonum dengelenmedi ve ben sabaha kadar uykusuz ve kötü bir tansiyonla trenden indim.
  Ben beşikte sallanıyor hissi ile yolculuk yapamam ve tansiyonum dengede durmaz diyorsanız 3. sınıf platsgard vagonların koridor tarafındaki yatak tam size göre. Tren yönüne paralel uyuduğunuz için sallanmıyorsunuz. Deliksiz uyuyabilirsiniz.

  Çantanızı koltuğunuzun altındaki boşluğa koyup, kafanızın üstünde bulunan döşeklerden bir tane alıp koltuğunuzun üzerine serin.
  Size dağıtılan çarşaflardan döşeğin üstüne serip uyuyabilirsiniz.
Uyurken eşofman veya şortla yatan insanlar elbiselerini değiştirirken kendi evlerinde gibi gayet rahat davranıyorlar. :)
 
Uyurken değerli eşyalarınızı sağlama almanızı tavsiye ediyorum.

 Yolculuk esnasında salo ve sala dedikleri Domuz pastırması yiyen çok olacaktır. Eğer burununuz hassas ise bu kokuyu alabilirsiniz. Eğer bu kokuyu devamlı alıyorsanız, bulunduğunuz masayı ıslak mendille iyice siliniz. Büyük ihtimalle masaya sala bırakılmış ve kokusu bulaşmıştır.

  3. sınıf vagonların tuvaletleri yanda gördüğünüz gibi.









Vagonların arasında bulunan boşlukta çaktırmadan sigara içebilirsiniz. Ayrıca trenin bazı istasyonlarda verdiği molalar 5-20 dakika arasındadır. Bu molalarda trenden inip fotoğraf çekip, büfelerden kahve veya yiyecek alabilirsiniz.





Suburban denilen trenlerde bu tip koltuk yapısına sahipler. Bu tip trenlerin taşıma ücreti yataklılara göre daha düşüktür.








İNTERCİTY+ HIZLI TREN 





İntercity+ denilen elektrikli trenler daha hızlı ve koltukludur.
-S1 Seating First Class  (Dört sıralı koltuklu vagonlar ve konforlu koltuklar)
-S2 Seating Second Clas  ( 3+2 sıralı koltuklu vagonlar ve daha az konforlu koltuklar)




Tren Bileti Satın Almak

     Tren bileti satın almak için https://booking.uz.gov.ua/en/ adlı devlet sitesini ziyaret edebilir veya Tren garlarında bulunan "Kasa" adlı gişelerden tren biletinizi alabilirsiniz. Gişelerdeki personelin ingilizce bilmediğini ve sizinle iletişimde zorlandıklarını ayrıca pratik zekalı olmadıklarını belirtmem gerekiyor.
   Tren bileti satın alırken dikkat etmeniz gereken bir konu ise; şehir adlarının Ukrayna dilinde yazıldığıdır. Örneğin; Kiev yerine Kyiv diye arama yapmalısınız.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder