Google+ Ukrayna'ya nasıl gidilir? - Seyyah-ı Sohbet

23 Ekim 2017

Ukrayna'ya nasıl gidilir?


             Ukrayna'ya nasıl gidilir?

  Ukrayna'ya nasıl gidilir? Odessa'ya nasıl gidilir? Ukrayna'da nelere dikkat etmeli? gibi sorularınızı bu yazımda cevaplamaya çalışacağım. 
   2016 yılı Temmuz ayında başlayacağım yolculuğum için Onur Air firmasından promosyon kapsamından ocak 2016 ayında gidiş-dönüş 110 TL'ye bilet almıştım.
   Ukrayna'ya uçan firmalar ise Onurair, THY, FLYUIA(ukrayna havayolları), Pegasus, Atlas jet .... Thy fiyatları genelde yüksek iken pegasus ucuz yolculuğu ankara aktarmalı olarak yapıyor. Bilet fiyatlarını araştırıp almanızı tavsiye ederim. 
  Ukrayna biletleri genelde 80-120 $ aralığında olsa da yoğun yaz dönemlerinde 300$'a kadar çıkıyor.
   Ayrıca Antalya, Dalaman, Bodrum gibi şehirlerden charter uçuşları olduğunu da belirteyim. Charter uçuşları genelde 60-120$ aralığında.

   Uçak biletinizi aldıysanız, size bir de uluslararası seyahat sigortası yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Bir aylık ücreti 10 Euro civarı, bu bana ne gibi faydalar sağlayacak diye soruyorsanız; Tatildeyken ani gelişen bir hastalığınız ve kazaya uğramanız durumunda tedavi ücretlerinizi karşıladığı gibi seyahatiniz sırasında hayatınızı kaybettiğinizde cenazenizin ülkeye getirilmesi için gereken ücretleri 30.000 Euro'ya kadar ödüyorlar. Gereksiz görüyor olabilirsiniz ama eski SSCB ülkelerinde cesetleri morg yerine odalarda çöp gibi üst üste atıldığını anlatanlar olduğu gibi haberlerde de bu yönde anlatılıyor. Eğer olurda seyahatte ölürseniz morg, ulaşım, cenaze taşıma masrafları büyük maliyetler doğurduğu için yakınlarınız cenazeyi o ülkede bırakabilir. Bunun için kesinlikle seyahat sigortanızı yaptırınız.
   Ukrayna'da devlet hastanelerinin sağladığı sağlık hizmeti düşük ücretli olsa da hastanelerin fiziki durumu çok kötü. Eğer hastalanırsanız doktorlar sizi yatırmak isteyecektir. Zira yatmanız demek hastanenin para kazanması demek. Dolayısıyla özel hastaneleri kullanmanız gerekecektir.

   Kuyumcu dükkanı vitrini gibi dolaşmak istemiyorsanız; Lütfen altın takılarınızı Türkiye'de bırakıp gidiniz. Çünkü Ukrayna'da 18-22-24 ayar altın yok denecek kadar az. Ülkede genelde 8 ayar denilen bakıra benzeyen yüzükler kullanılıyor. 
   11 Temmuz 2016 günü geldiğinde Atatürk havalimanında dış hatlar gidiş kontuarlarının karşısındaki bürodan 15 TL karşılığı yurtdışı çıkış pulu alıp, Onur Air kontuarına yaklaşıp sadece pasaportumu uzatıp bagajımı teslim edip biniş kartımı aldım.
 
   Ukrayna ile ülkemizin stratejik ortaklık boyutunda işbirliğinden dolayı ülkemiz vatandaşlarından vize istemiyor. Dolayısıyla Türkiye de Ukrayna vatandaşlarından vize istemiyor. Vizesiz giriş yaparak 180 içinde 90 gün kalabilirsiniz. Eğer kalış süresini aşarsanız 820 grivna ceza ödeyerek Ukrayna'dan ayrılır ve deport yemezsiniz. Aynısı Türkiye içinde geçerli. Kalış süresini aşan bir Ukraynalı veya herhangi bir yabancı ülke vatandaşı havaalanında kaldığı süreye göre hesaplanan cezayı ödeyerek deport yemeden Türkiye'yi terk edebilir.
   
   Bagajınızı teslim ederken üzerinizde ve el bagajınızda bulunan kesici,delici ve 100 ml'den fazla sıvı var ise; uçuş kuralları gereği bulundurmanız yasak olduğundan uçak altı bagaja vermelisiniz. Mümkünse yanınızda ilaç götürmeyiniz. Eğer devamlı kullandığınız ilaçlar varsa doktor raporunuzu da yanınızda taşımanız gerekiyor.

   Pasaport kontrolundan geçip, polis kontrolundan sonra biniş kapılarına doğru gidebilirsiniz. 


  Uçuş süresince buna benzer görüntülerle odessa'ya doğru yol alacaksınız. Ukrayna ve çevresi düz ve hiç dağ yok. Dağlar sadece Karpatlar bölgesindedir.


  Uçağınız tekerini piste koydu ve inişiniz başarılı geçtiyse etrafınızda artık eski sovyet mantığının kırıntılarını görmeye başlayacaksınız. Kırıntılar diyorum çünkü; Ukrayna batıya uyum sağlamaya çalışıyor.

   Alttaki fotoğrafta eski terminal binasını görüyorsunuz. Yeni terminal binasını ise; modern çizgilerle Türk firması yapmış.

   Yeni terminal binası biraz daha büyük ve çağdaş hatlara sahip.
    Terminal binası içinde pasaport polisinin kontrolünde sıraya girmeniz gerekiyor. Pasaport polisi pasaportunuzu kontrol ederken size de birkaç soru sorabilir. Ülkenin doğusundaki çatışmalara katılmaya gelen insanlar olduğu gibi ülkenin batı tarafından Avrupa'ya yasadışı geçmek isteyenler de var. Bu sebeple Face kontrolden geçemeyenleri, kişinin kabul etmesi halinde sorguya çekebiliyorlar.
     Pasaport kontrolünden sonra sağdaki bantlardan bagajınızı alıp gümrük polisinin x-ray cihazından geçirerek dışarı çıkabilirsiniz. Ayrıca üstünüzde 10.000 Euro üstü paranız varsa gümrük polisine beyan etmeniz gerekir.
      Geçmiş yıllarda anlatılan hikayelere göre havaalanı girişlerinde rüşvet ile yasadışı iş halletmek artık eski de kalmış. Bir çok güvenlik görevlisi rüşvet almaktan tutuklanmıştır. Ukrayna rüşvetle mücadele etmeye çalışsa da ülkede rüşvet hala geçerli.

     ODESSA'DA İLK ADIMLAR

     Terminal binasında grivna alarak odessa'daki günlerinize başlayabilirsiniz. Benim tavsiyem 20$ kadar para bozdurmanız yönünde olacaktır. Havalimanında bulunan döviz bürosu, doları hem ucuza bozuyorlar hem de %2 belediye vergisi kesiyorlar.
   Ayrıca bu ülkede dolar bozdururken, bozduracağınız dolarların seri numaraları gözükecek şekilde fotoğrafını çekip sonra doları gişeye uzatınız. Sizin uzattığınız parayı sahte parayla değiştirmek ve verdiğiniz paranın sahte olduğunu iddia ettiklerine dair hikayeler duydum. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız; çektiğiniz fotoğrafla kendi paranızı ispat edebilirsiniz. Ayrıca 500 grivnalık banknotların sahtesinin olduğu da anlatılıyor. Dikkatli olmakta fayda var.

  Grivna sahibi olduktan sonra tavsiyem bol internet tarifeli bir telefon hattı almanızdan yana olacak. Çünkü; ulaşım için kullanacağınız otobüslerin saatlerini ve hat güzergahlarını, tren saatlerini, vb.. google haritalar aracılığıyla bulabilirsiniz. Ben kievstar kullandım. Simkart için 25 grivna ve satın aldığım pakete dahil olan 1000 dk konuşma ve 6 GB internet'e 125 grivna( 2016 yılı için 15 TL) ödedim.

   Eğer grivna aldıysanız ve telefon hattınız da çalışmaya başladı ise artık ulaşım için google haritalardan gideceğiniz yeri işaretleyip yol tarifi al butonuna basmanız. Toplu taşıma işaretine basarak toplu taşıma araçlarına dair bilgilere ulaşabilirsiniz.
  Tabii ki Ukrayna'da kullanılan kiril alfabesini okuyamuyorsunuzdur. Eğer ilk defa yurtdışına çıkmışsanız insanların konuşmalarını anlayamıyor olmanız normaldir. Bir kaç gün sonra alfabeyi okuyabilir ve konuşulanları anlayabileceksiniz.

   Eski sovyet ülkelerinde ticaret bizim ülkemizdeki kadar gelişmemiştir. Çarşılar ve dükkanlar her yerde yaygın değildir. Komünizm zamanında ticaret fazla gelişmediği için çarşılar genelde baraka türü dükkanların kurulu olduğu pazarlarda bulunuyor.
   Odessa şehir merkezi dışında Sukhi Liman yolu üzerinde 7. km adlı büyük bir alışveriş merkezi bulunuyor. Burayı özel bir şirket işletiyor.7. km alışveriş merkezinin haritalarda linki için buraya tıklayınız.  Otobüslerle gitmek isterseniz  Пром рынок 7 км diye otobüslerin güzergah levhasında yazar. Otobüs ücretleri 5-10 grivna civarındadır.
   Taksiler ülkede ucuzdur. Havaalanı önünde duran taksiler sizi götüreceğiniz yere iki kat ücretle götürmeyi teklif edecektir. Telefonunuza kuracağınız Uber programı ile ulaşım kolaylaşacaktır. Taksiler yaklaşık 1 km'yi 6 Grivna ücretle götürüyorlar.
  Genellikle alışverişler burada yapılıyor. Dolarınızı buradaki çinli patronlarının yanında çalışan filipin vatandaşlarına paranızı bozdurabilirsiniz. Sahte paraya karşı tedbirli olmanızda fayda var.


   7. km alışveriş merkezinde bolca Türk esnafta var.

   Ben de arkadaşımla beraber 500$ para bozdurdum. 12500 grivna yapmıştı. İki deste parayı görünce hata yaptığımızı anlamıştım. Çünkü o kadar parayı saklamak büyük sorun haline gelebiliyor.

   Odessa'ya ilk girişiniz ve ilk adımlarınız hakkında bilgi verdim. Başka sorunuz var ise sormaktan çekinmeyiniz.


1 yorum: